Fyllda egyptiska tunnbröd

4portioner som förätt eller snacks
300 g rester av lamm, nöt, fläsk eller kyckling
finrivet skal och saft av 1 citron
1 msk sumak (små bär med en syrlig, fruktig smak som används mycket i mat från mellanöstern)
1 msk zahtar (kryddblandning med bl.a. timjan)
1 msk spiskumminfrön, rostade
1 msk paprikapulver
2 stora uppvispade ägg, helst ekologiska eller av frigående höns
flingsalt och nymalen svartpeppar
4 salladslökar, ansade och fint strimlade
3 stora orientaliska tunnbröd eller vetetortillas
olivolja
4 rågade msk hummus
extra jungfruolja av god kvalitet
4 msk naturell yoghurt
bladen av en liten näve färska mynta

Sätt ugnen på högsta värme. Sprid ut köttet på en skärbräda och grovhacka det till mindre bitar med en stor kniv. Lägg bitarna i en stor bunke och tillsätt citronskal. Skär citronen mitt itu och pressa i saften från ena halvan. Tillsätt samliga kryddor inklusive en nypa salt och peppar, plus äggen och det mesta av salladslöken. Rör om med sked.
Lägg fram tunnbröden. De ska vikas på mitten, så lägg bara lammfyllningen på ena halvan lämna 1 cm fritt fritt längs kanten. Jämna till fylllningen med baksidan ev en sked, vik ihop bröden till halvmånar och tryck varsamt till dom på ovansidan.
Ta fram 2 stora bakplåtar ( de ska vara ungefär lika stora) och smörj den ena med olivolja. Lägg de fyllda bröden på den oljade plåten. Pnsla undersidan på den andra plåten lätt och lägg den ovanpå bröden. Om alla bröden inte får plats får du värma dem i 2 omgångar. Sätt in plåtarna i ugnen i 6-8 minuter. Genom att använda 2 plåtar ovanpå varandra blir bröden frasiga och fina på bägge sidor.
Skär bröden i skivor och lägg upp dem på en stor skärbräda eller ett stort serveringsfat. Klicka ut hummusen och gör en grop i den - som en liten skål - och ringla ner lite extra jungfruolja där. Strö resten av salladslöken över och pudra hela fartet med lite spiskummin och zahtar. Blanda yoghurten med hackad mynta, en rejäl skvätt pressad citron och en nypa salt. Smaka av och pressa i lite extra citron om så behövs. Klicka ut yoghuten på serveringsfatet och hugg in.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0